Világ sajtjai egyesüljetek!

Olümposzi ízkaland hazai felhanggal

2015/09/24. - írta: Sajtmánia

Görög saláta, tzatziki, metaxa, olimpia, tengerpart, istenek, Odüsszeusz, Zorba, szirtaki,…és a feta sajt!!!

A feta sajt Görögország kincse és ma már mindenki sajtja. Feta sajtnak nevezett termékeket mindenhol kapni, bár az ingadozás a minőségek között eléggé nagy. Ha bármilyen saláta-összeállítás zöldségei között szerepel akár a legutolsó fajta krémfehér sajtnak nevezett rettenet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy görög salátát kapunk, mert a görög salátában van feta sajt – ha nincs, akkor nem görög a saláta. Innen nézve a feta jellegű sajtok odavarázsolnak mindenhová egy csipetnyi görögörszágot, visszahozzák a nyár hangulatát…

A feta a görög konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, nem csak salátát csinálnak belőle, hanem használják. Ezen mondjuk itthon is gondolkozhatnának…

Már az Odüsszeiában is szó esik róla, ami arra utal, hogy az antikvitás korában is készítették. Maga a “feta” szó jóval később keletkezett: az olasz fette, azaz szeletelt szóból, ami arra utal, hogy szeletelve, hordókban tárolták a sajtot. Eredetileg pasztőrizálatlan juhtejből készült – olyan edényekbe töltötték a tejet, amiben az előző napon fetát készítettek, így mindíg elegendő oltó állt a rendelkezésükre a tej megalvasztásához. Néha kecsketejet is adnak hozzá, ezt viszont szabályozzák: a 2002 óta eredettvédet feta sajt maximum 30% kecsketejet tartalmazhat. Ami nem Görögországban készül és esetleg tehéntejből is van az legfeljebb feta jellegű sajtnak nevezhető. A dolog lényegét tekintve ez nem baj, mert olyan klíma, olyan föld, olyan takarmány, olyan juhok, amik az eredeti feta sajthoz kellenek, alapvetően Görögországban van csak. Dániában mondjuk mások az adott feltételek, de a jelleg megmarad, és ezért feta jellegű sajt az a sajt.

Ezt a jelleget itthon is lehet produkálni, itt is egy recept, miszerint én hogy készítek feta jellegű sajtot!

 

Tovább Szólj hozzá!

Egyszerűen csak szuper – krémsajt házilag!

2015/09/23. - írta: Sajtmánia

 

A krémsajt egy közkedvelt eledel. Rengeteg fajtát lehet kapni, mégis, ha elkészítjük otthon, házilag TEJből a krémsajtunkat, akkor akár az a lehetőség is fennáll, hogy nem biztos, hogy még egyszer veszünk a boltban “krémsajtot”. Mert így semmiféle adalékanyag, maradvány, vegyszer, ízfokozó nem kerül az ételünkbe – és az életünkbe – ugyanakkor felfedezzük az igazi tejtermék, az igazi krémsajt ízét. A könnyű, krémes, kissé savanykás íz- és állag azonnal levesz a lábunkról, és rádöbbenünk, hogy eddig kimaradtunk valamiből! Nem is beszélve a rengeteg ízesítési lehetőségről! Ha kedvet kaptunk, és van lehetőségünk a hozzávalók beszerzésére, akkor kalandra fel! Íme a módszer, ahogy én készítem a krémsajtot, és egy recept is, amelyik az egyik kedvencem!

 

Tovább Szólj hozzá!