Világ sajtjai egyesüljetek!

Egyszerűen csak szuper – krémsajt házilag!

2015/09/23. - írta: Sajtmánia

 

A krémsajt egy közkedvelt eledel. Rengeteg fajtát lehet kapni, mégis, ha elkészítjük otthon, házilag TEJből a krémsajtunkat, akkor akár az a lehetőség is fennáll, hogy nem biztos, hogy még egyszer veszünk a boltban “krémsajtot”. Mert így semmiféle adalékanyag, maradvány, vegyszer, ízfokozó nem kerül az ételünkbe – és az életünkbe – ugyanakkor felfedezzük az igazi tejtermék, az igazi krémsajt ízét. A könnyű, krémes, kissé savanykás íz- és állag azonnal levesz a lábunkról, és rádöbbenünk, hogy eddig kimaradtunk valamiből! Nem is beszélve a rengeteg ízesítési lehetőségről! Ha kedvet kaptunk, és van lehetőségünk a hozzávalók beszerzésére, akkor kalandra fel! Íme a módszer, ahogy én készítem a krémsajtot, és egy recept is, amelyik az egyik kedvencem!

 

Hozzávalók és munkafolyamat:

 

Tej – 10l tejből lesz kb 1 kg krémsajt. A tej – akár kecske, tehén, juh stb - minél jobb minőségű, lehetőleg teljes tej legyen. A bolti tejek nem felelnek meg erre a célra (sem). Sok piacon kapható házitej, ha pasztőrözött, akkor Kálcium-kloridot kell hozzáadni, hogy lehessen krémsajtot csinálni (10l-hez 1-1,5 g – fel kell oldani egy kis felmelegített és visszahűtött vízhez, és a tejhez adni legelső momentumként).

XPL -1 Kultúra (krémsajt): Mielőtt a tej beoltásra kerül, a kultúrát kell bele rakni. Ez határozza meg a készülő termék jellegét. A porformájú kultúra kis kapszulákban kapható. 10 l tejhez egy kapszulát adunk a tejhez, ezt azonban erősen ajánlott minimum 10-15 perccel a tejhez adás előtt kis adag vízben elkeverni, hogy a kultúra minél jobban elkeveredjen és feloldódjon.

 

23 °C-ra melegítjük a tejet, ekkor kell hozzáadni a kultúrát, alaposan elkeverni, majd hagyni előérlelődni kb 5 -10 percig.

 

Oltó: Vegetáriánusként növényi oltót használok. Ebből 10l-hez 1/3-ad kapszulányi port oldok fel egy időben a kultúrával, hasonló okokból kifolyólag.

Az előérlelés után adjuk a tejhez, szintén alaposan el kell keverni.

 

Alvadás: Szobahőmérsékleten (kb 20-24°C) 12 órán keresztül kell hagyni alvadni. Ekkor megmerevedik a tej és sűrű, pudingszerű állaga lesz.

 

Alvadék felvágása: Egy nagy késsel kb 4x4 cm-es hasábokra kell vágni az alvadékot. Ezután jön azonnal a következő lépés, az ülepítés.

 

Ülepítés: 12 órányi ülepítés következik. Békén kell hagyni a felvágott alvadékot. Ebben az időintervallumban az alvadék és a savó nagyjából különválik.

 

Formázás: Az ülepítést követően az alvadékot át kell szedni egy kendőbe úgy, hogy savó is maradjon rajta – kevésbé szárad ki, és úgyis kicsepeg belőle a későbbiek folyamán. Nagyon fontos, hogy az alvadék a lehető legkevésbé törjön össze, nem szabad rázogatni stb, mert így marad igazán krémes majd a sajtkrém. Az átszedéshez szerintem egy tésztaszűrő, vagy méginkább egy klasszikus műanyag szita a legtökéletesebb.

 

Csepegtetés: A kendőt fel kell akasztani, hogy kicsepegjen belőle a savó. 12 óra után óvatosan meg kell fordítani a masszát, hogy mindkét oldal minél egyenletesebben kicsepeghessen. Ismét 12 órára vissza kell akasztani.

 

Ezek után egy tálba érdemes rakni a kendőből a masszát. Innentől kezdve már csak a fantáziánk szab határt, hogy mit és hogyan készítünk belőle. Hűtőszekrényben tárolva, lefedve akár 2 hétig is eláll.

 

Íme a recept, amihez a következő hozzávalók kellenek:

 

olívaolaj

füstölt pirospaprika

balzsamecet

hing

só 

A krémsajtot ízlés szerint elkeverem a hozzávalókkal – az olívaolajtól selymes lesz, a füstölt paprika megbolondítja, egy kis balzsamecettől kap egy kis gellert az íze, a hing bedig egy titokzatos jelleggel ruházza fel a krémet. Ezután alaposan el kell keverni, de még jobb ha botmixerrel krémesítjük.

 kremsajt-web.jpg

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtmania.blog.hu/api/trackback/id/tr537814494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása